Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
İletişim +90 232 463 3215
 

Haber sevdasından vazgeçmeyenler umudumuz



İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 23’üncüsünü düzenlediği Barış Selçuk Gazetecilik Ödülleri, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ndeki törenle sahiplerini buldu.Törende konuşan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, “Tüm zorluklara, basının üzerindeki baskılara, tahakkümlere rağmen haber sevdalarından vazgeçmeyen ve burada ödül alan pırıl pırıl arkadaşlarım en büyük umudumuz” dedi. 

1994 yılında haber için göreve giderken geçirdiği trafik kazası sonucu yaşama veda eden gazeteci Barış Selçuk’un araştırmacı gazeteciliğin en önemli temsilcilerinden biri olduğunu belirten Gappi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde Barış Selçuk'u anmanın çok büyük anlam taşıdığını söyledi. 

Ateşten gömleği giyen gazeteciler 

Gazeteciliğin temel değerlerine vurgu yapan Gappi sözlerini şöyle sürdürdü: “Özünde dünyada halk adına, hak arayanların mesleğidir gazetecilik. Kamuoyunun yani halkımızın gerçekleri bilmesi için ateşten gömleği giyenlerdir. Ancak kendi haklarının peşinde koşmazlar. 10 Ocak 1961 basın emekçilerinin mücadele ederek haklarını aldıkları gündür.”   

Kuşatılıyoruz

Basının hergün biraz daha kuşatıldığını söyleyen Gappi, “Her geçen gün biraz daha kuşatılıyoruz. Peki bu gidişata kimler direnecek. Tüm zorluklara rağmen, baskılara, tahakkümlere rağmen  gece gündüz çalışıp emeğinin karşılığını tam olarak alamamalarına rağmen haber sevdalarından vazgeçmeyenler en büyük umudumuz” diye konuştu. Ödül alan gazetecileri de kutlayan Dilek Gappi, “Ödül alan meslekdaşlarımızı yürekten kutluyorum” dedi.

“Gazetecilerin baskı altında olduğu bir dönemden geçiyoruz”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ülkemizin gazetecilerin uzunca bir süredir ciddi baskı altında olduğu bir dönemden geçtiğini belirterek, “Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün hazırladığı 2022 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ne göre Türkiye basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında sonlarda, 149’uncu sırada. 2021 yılında ülkemizde 241 gazeteci yargılandı, 73’ü gözaltına alındı ve 115 gazeteci fiziksel saldırıya maruz kaldı. Gazeteciler Cemiyeti’nin raporlarına göre 2021 yılı Aralık ayı sonunda 23’ü hükümlü, 21’i tutuklu olmak üzere toplamda 44 gazetecimiz cezaevinde. 50 gazetecinin parmaklıklar ardında olduğu Çin’in hemen ardından, dünyada en çok gazeteci hapseden ülkeler sırasında ikinci sıradayız. İşte bu nedenle bu akşamki ödül törenimizde yüreğimiz buruk” dedi.

Kazanan basın ve ifade özgürlüğü olacak

Bu tablonun birkaç ay evvel çıkarılan ve kamuoyunda “Dezenformasyon Yasası” olarak bilinen kanun ile daha da vahim bir hâl alacağını belirten Başkan Soyer “Ama hiç merak etmeyin. Eşkıya dünyaya hükümdar olmaz!. Genç gazetecilerimiz, filizlerimiz var arkadan gelen. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak göreve geldiğim günden itibaren yerel basın kuruluşlarının güçlenmesine büyük değer verdim. Çünkü çok iyi biliyorum ki özgür basın, yönetenlerin en doğru pusulasıdır. Hiç kuşkusuz Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girdiğimiz ve tarihi bir seçim yaşayacağımız sürecin sonunda, kazanan basın ve ifade özgürlüğü olacak”diye konuştu. 


Ödüller sahiplerini buldu

23. Barış Selçuk Gazetecilik Ödülleri’nde “İzmir Kent Haberi” dalında birinci olan Cumhuriyet Gazetesi Haber Müdürü Mehmet İnmez'e ödülünü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer verdi. Bu dalda Hande Mumcu Özendirme Ödülü’nü ise Ege Telgraf Gazetesi’nden Feyyaz Tatar aldı. Tatar, ödülünü eski İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen’in elinden aldı.

“Ulusal Haber” dalında birincilik kazanan Sözcü Gazetesi’nden Özgür Cebe'ye ödülünü İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay verdi. Bu dalda Hande Mumcu Özendirme Ödülü’nü kazanan Halk TV muhabiri Seyhan Avşar da ödülünü İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu’ndan aldı.

“İzmir Kent TV Haberi” dalında birinci olan Habertürk Televizyonu muhabiri  Gülçin Hacıevliyagil Ayçe ile Mustafa Kemal Kiruk'a ödülünü İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi verdi. Bu dalda Hande Mumcu Özendirme Ödülü'nü Anadolu Ajansı'ndan Halil Şahin ile Onur Fatih Doğan kazandı. Şahin ve Doğan’a ödülünü İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu verdi.

“Haber Fotoğrafı” dalında birincilik kazanan Anadolu Ajansı foto muhabiri Mehmet Emin Mengüarslan'a ödülü Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya tarafından verildi. Bu dalda Hande Mumcu Özendirme Ödülü’nü alan gazeteci Metin Yoksu, ödülünü Barış Selçuk’un ağabeyi Dr. Savaş Selçuk’un elinden aldı.