Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
İletişim +90 232 463 3215
 

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun

Gazetecilerin haklarının yasal güvenceye alındığı 1961 yılından bu yana 10 Ocak’ları Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutluyoruz. Her yıl 10 Ocak'lara yeni umutlarla girerken, bir yandan da içinde bulunduğumuz mesleki koşulların değerlendirmesini yapıyoruz.

İnanıyoruz ki; 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü bir anmadan çıkararak kutlayabilmek için öncelikle; halka doğru haber verme görevini yapan gazetecilerin, görevlerini yaparken temel hak ve özgürlükleri kullanabileceği, sorduğu sorular, yaptığı haberler yüzünden tehdit ve baskıya uğramayacağı, cezaevine gönderilmeyeceği, ücretlerin yoksulluk sınırının üzerine çıkacağı, basın kuruluşlarının kapanmayacağı bir Türkiye gerekiyor.

Görevi halka doğruları anlatmak, görülmeyeni göstermek olan gazeteciler ve gazetecilik mesleği her geçen gün daha da büyük zorluklarla karşılaşıyor. Bir yandan medya kuruluşları var olma savaşı verirken ve sektörümüzdeki işsizlik oranları artarken, diğer yandan tek sesli medya yaratma çabaları ile mücadele etmek zorunda bırakılıyoruz.

2022 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye, bir önceki yıla göre sadece dört sıra yükselerek 180 ülke içerisinde 149'uncu sırada yer aldı. TGS tarafından hazırlanan raporda ise 43 gazeteci ve medya çalışanı gazetecilik faaliyetleri nedeniyle cezaevinde. Hala gidilecek çok yolumuz, yapılacak çok işimiz var.

Gazetecilik mesleğinin içinin boşaltılmaya çalışıldığı günümüzde, gazetecilik mesleğini onuruyla sürdürmeye çalışan meslekdaşlarımız adına, Gazetecilerin görevlerini hiçbir baskı altında olmadan, özgürce yerine getireceği günlerin geleceği umuduyla ve inançla yolumuza devam ediyoruz.


Basının üzerindeki baskıların kalktığı, gazetecilerin haberlerini, köşe yazılarını özgür bir ortamda yazdığı, medyadan bağımsız araştırma, inceleme analiz ve röportajların beklendiği, meslektaşlarımızın emeklerinin karşılığını alabildiği bir Türkiye için çalışmayı sürdüreceğiz.

Bütün zor şartlara rağmen gazeteciler, halka gerçekleri söylemeye devam edecektir. Mesleklerini sürdürebilme mücadelesi veren meslektaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlar, ancak çalışamayan, çalıştırılmayan ve mesleğini sürdüremeyen tüm meslektaşlarımız adına mücadelemizin yüksek sesle süreceğini bir kez daha vurgulamak isteriz.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti

Yönetim Kurulu